Çemen (Trigonella foenum graecum)
(Tohumları):
Sarımsı beyaz çiçekli, bir yıllık otsu bir bitkidir. İlkbahar aylarında açar. Memleketimizde ziraati yapılmaktadır. Kullanılan kısımları tohumlarıdır. Olgun meyveler toplanır,güneşte kurutulduktan sonra, sopa ile dövülerek tohumlar meyvelerden dışarı çıkarılır. Öğütülmüşü aktarlarda '' çemen'' adı ile satılır.
20 gram çemen bir litre suda kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir. Çorba şeklinde de yenir.
-Acı oluşu sebebiyle gıda metabolizması üzerinde önemli etkisi vardır, sindirim sistemini uyarır, iştah açar.
-Emzikli annelerde süt gelişini artırır.
-Kadınların aybaşı dönemlerini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
- Bronşları uyararak göğsü yumuşatır, balgam söktürür, öksürüğü hafifletir, nefes darlığına iyi gelir
-Pankreas bezesini çalıştırır, şekerin düşmesini ve zamanla şekerden kurtulmayı sağlar.
-Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
-Toz haline getirilen tohumlar günde 3 defa birer gramlık hap şeklinde yutulursa kronik öksürüğe iyi gelir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder