Deniz üzümü (Ephedra campylodica):
Memleketimizin hemen hemen her yerinde, bilhassa Karadeniz sahillerinde yetişen; Bir-İki metre yüksekliğinde, ince gövdeli, uzun ömürlü, çalı görünümünde bir bitkidir. Otuzbeş kadar çeşidi vardır. Ağustos-Eylül ayları arasında çiçek açar, sarı veya kırmızı renkteki meyveleri Ekim ayında olgunlaşır.
Dalları su ile kaynatılarak, meyveleri ise yenilerek şifa elde edilir.
Sabah akşam yemeklerden önce, birer çay kaşığı bir bardak suda karıştırılarak içilir. beş dakika kaynatılarak ta içilir.
-Damarları büzerek kan basıncını yükseltir.
-Düşük tansiyon için faydalıdır.
- Astım, Bronşit, Rinit, Saman nezlesi ve Sinüzit te çok faydalıdır.
- Yaprak ve meyveleri ''Ihlamur'' ile kaynatılarak içilmeye devam edilirse terletir ve ateş düşürür.
- Romatizma ağrılarını dindirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder