Bumerang - Yazarkafe

19 Şubat 2015 Perşembe

Çörek otu

Çörek otu (Nigella sativa);

             Susam iriliğinde siyah tohumları olan ve mavi, yeşil çiçekler açan bir yıllık bir bitkidir. Ekin tarlalarında ve yol kenarlarında rastlanır.                                                                            
     Memleketimizde çok ekilir ve çok kullanılır.                                                              

               Bu tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. El değirmeninde çekilir veya iyicr döğülür. Su ile kaynatılarak veya sıkılıp yağı çıkarılarak kullanılabileceği gibi; Hamur işi yiyeceklerin üzerine serpilerek lezzet verici olarak ta kullanılır.                                   

-Vücûda kuvvet ve zindelik verir.                                                                             

-İştah açar. hazmı kolaylaştırır. mide ve bağırsak gazlarını söker.                          

-İdrar artırır.                                                                                                              

-Bal ile yemeye devam edilirse anne sütü nü çoğaltır.                                              

-Bal şerbeti ile içilirse böbreklerdeki kum ve taşları döker.                                     

    - '' Çörek otu'' ve ''Nane'' eşit miktarda bal ile macu yapılıp sabah akşam birer tatlı kaşığı yemeye devam edilirse unutkanlığa çok faydası vardır.                                                              

      - Toz haline getirilen ''Çörek otu'' ndan günde 3 defa 1 çay kaşığı içilirse uyku hastalığına iyi gelir.                                                                                                                                            
       - Çörek otu kaynatılıp buharı ile her gün 10-15 dakika derin nefes alınıp verilirse astım için de faydalıdır. Ayrıca bal ile macun yapılıp yenmeye devam etmelidir.                                       

     -   Nezle için ''Çörek otu'' suda ıslatılır, sonra kurutulur ve toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir.                                                                                                                            

      - ''Çörek otu'' ve ''Papatya'' zeytiyağı ile kaynatılarak felçli uzuvlar ovulursa fayda sağlar,

       Resulullah  sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir hadis-i şerif'lerinde şöyle  buyurmuşlardır.                                                                                                                                           
 ''Ölüm dışında hiç bir hastalık yoktur ki kara taneciklerde (çörek otunda) onun için bir deva bulunmasın.'' (Buhâri-Müslim:2115)                                                                                         

        - Haftada bir kere 1 tatlı kaşığı kabukları çıkarılmış ''Çörekotu'' yemek sağlık açısından çok faydalıdır.                                                                                                                            
       
Anne sütü , böbrek , kum ve taş hazımsızlık mide gazı bağırsak gazı uyku unutkanlık nezle astım       Çörek otu                                                                              
                                                                                                                     
                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder