Ciğer otu (pulmonaria Officinalis):
Çalılıklar arasında, geniş yapraklı ormanlarda yetişir. 30 cm. kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri önceleri kırmızımtıraktır, sonraları menekşe moruna dönüşür. Gövdesi dik ve tüylüdür. Yaprakları sıktır.
Dip yapraklar açma zamanında Nisan-Mayıs aylarında toplanır ve gölgede kurutulur. Kuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir.
2 Çorba kaşığı ciğer otu yarım litre kaynar su ile haşlandıktan sonra 1 saat bekletilir. Günde üç öğün yemeklerden önce birer çay bardağı alınır.
- -Yumuşatıcı ve kan yapıcı tesirdedir.
- -Akciğer hastalıklarına şifadır. Eskiden beri akciğer rahatsızlıklarında başarıyla uygulanmıştır.
- -Öksürüğü keser
- -Balgam söktürücüdür.
- -İshale karşı etkilidir.
- -Ciğer otu, ''Biberiye'' ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse idrar artırarak böbrek ve mesane iltihaplarına faydalıdır.
- -Ciğer otu kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılırsa ve bu çaydan içilmeye devam edilirse ağız içi yaralara ve boğaz iltihabına iyi gelir.
- -Kurutularak toz haline getirilen ''ciğerotu'', yaraların ve cilt iltihaplarının tedavisinde faydalıdır. Lâpa yapılarak çıban ve iltihap üzerinede vurulabilir.
- -Haricen yara ve egzamalı yerleri yıkamakta kullanılır.
- Yumuşatıcı Kansızlık Akciğer Öksürük Balgam Sökücü İshal Böbrek İltihabı Mesane iltihabı ağız yarası boğaz iltihabı cilt iltihabı yara çıban egzama Ciğer Otu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder