Böğürtlen
Böğütlen (Rubus fruticosus) (Yaprak-Tomurcuk)
Yabanî halde ılık bölgelerde, orman eteklerinde, yol ve hendek kenarlarında,bahçe çitlerinde kendiliğinden yetişen, yüksek boylu, çok yıllık, dikenli ve çalı görünümünde bir bitkidir. Meyveleri önce kırmızıdır, sonbahara doğru olgunlaşınca siyahlaşır,Karadut'u andırır ve sevilerek yenir. Birçok türü vardır.Yaprakları, bitki çiçek açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur.
1 litre suya 30 gram yaprak konur, 15 dakika kaynatılır. 1 saat demlenir,4 kat tülbentten süzülür ve günde 3-4 bardak içilir.
- -Mide, burun, hemeroid kanamalarında, hazımsızlıkta, kansızlıkta, romatizmada faydalıdır.
- -Yüksek tansiyonu düşürür.
- -Gözlerdeki zafiyeti giderir.
- -Ayaklardaki şişkinlikleri indirir.
- -Hamileliği kolaylaştırır.
- -Meyve çekirdekleri bağırsaklara yumuşaklık verir.
- -Et, hamur ve tatlılar üzerine içilince susuzluğu keser.
- -Yaprakları çay şeklinde içildiğinde,ishali keser.
- -Mide ve bağırsak kanamalarını durdurur.
- -Kadınlardaki beyaz akıntıyı keser.
- -Taze yaprakları çiğnendiği zaman dişeti kanamalarında fayda sağlar.
- -Toz halindeki kuru yapraklar deri üzerindeki yaraların üzerine konursa iyileşmeyi hızlandırır.
- -Olgunlaşmış meyvelerini yemek göze kuvvet verir.
- -''Böğürtlen'' kökü ''Ayrık otu'' kökü ile beraber kaynatılıp içilmeye devam edilirse böbre kumlarını döker.
- -İçteki çıbanlara iyi gelir.
- -Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.
-
-Apandist tedavisi için; 1 bardak suya 1 avuç böğürtlen yaprağı konur,hafif ateşte 15 dakika kaynatılır, günde 1 bardak içilir ve 2 ay devam edilir. Düzenli devam edilirse tamamen iyileşir,
-Apandist tedavisi için; 1 bardak suya 1 avuç böğürtlen yaprağı konur,hafif ateşte 15 dakika kaynatılır, günde 1 bardak içilir ve 2 ay devam edilir. Düzenli devam edilirse tamamen iyileşir,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder