Bumerang - Yazarkafe

19 Şubat 2015 Perşembe

Civanperçemi

                  Civan perçemi (Achilla millefolium):

                 Memleketin her tarafında, kurak yerlerde, otlak arazide kendi kendine yetişir.Dallarının ucunda beyaz renkli çiçekler açar. Sürüngendir,bulunduğu yerde yayılarak çoğalır. Dayanıklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Halk arasında ''binbiryaprak otu'', ''Haydutotu'', ''Kandil çiçeği'' ve ''Siporiş'' olarakta bilinir.
                  Haziran-Ağustos aylarında dallar ve çiçekler tam açılmadan önce yapraklarla birlikte toplanır ve gölgede kurutulur,torba veya balya halinde paketlenir. Yaş ikende kullanılabilir.Yaş iken kullanmak daha etkilidir.

                  Bahçede ve ev balkonunda saksı içinde de yetiştirilir.

                  300 gram kadar civanperçemi 1 litre suda 20 dakika kadar kaynatılır ve süzülür. Günde üç öğün yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilir. İçine bal veya şeker katılmamalı, balı yanında ayrıca yemelidir.

                   Bu çayın güneş görmeyen yerde bekletilmesi gerekir. Aksi takdirde kararır ve bozulur.
                   Kaynatılmadan bal ile karıştırılarak ekmeğin arasında da yanilebilir.
                   Süzme poşet çayı olarak piyasada bulunmaktadır.
                   Sağlık için yıl boyunca sürekli olarak günde 1 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan içilmeli, ihmal edilmemelidir.
                   Çok etkili ve zararsız bir bitkidir,bir çok derde devâdır, hiçbir yan tesiri yoktur.

                   -Acı tadı ile mideyi uyandırır, iştah açıcıdır,hazmı kolaylaştırır. Mide hastalıklarının en iyi ilaçlarından birisidir. Az ''Pelinotu'' ile birlikte demlenip balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı içmeye devam edilirse; Mide ülserine, mide ekşimesine ve gastrite iki veya üç ay gibi bir sürede fayda verir. Mide ağrılarını geçirir.

                   - Bu karışım Astım içinde çok faydalıdır,bronşları açar.

                    - İyi bir terleticidir.
                     -Kuvvet vericidir.
                     -Kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelen yüksek tansiyonu düşürür.
                     -Soğuk algınlığı,nezle, grip için en iyi ilaçlardan birisidir. Bunun için tek başına veya ''Çörekotu'' ile kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
                     -En güçlü kan dindiricidir.
                     -Kan dolaşımını artırarak ve düzenleyerek vücuda zindelik verir. Kalp çarpıntısını giderir.
                     -Kalp ağrıları için şifadır.
                     -Sürekli civanperçemi çayı içilerek migren tümüyle tedavi edilir.
                     -Bol idrar söktürür, mide ve bağırsak gazların giderir.
                     -Prostat ın en iyi devasıdır.
                     -Ağrı kesici ve spazm çözücü özelliği vardır.
                     -İçinde bulunan potasyum, böbreğin çalışmasına yardımcı olur. Bunun içinde ''Çörek otu'' ile beraber kaynatılıp içilmelidir.
                     -Sinirleri kuvvetlendirir.
                     -Sindirim sistemini düzenler.
                     -Bağırsak gazlarının çıkarılmasına karşı çok faydalıdır.
                     -Bağırsakları çalıştırır.
                     -Bağırsak iltihabını geçirir.
                     -Safra kesesi rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
                     -İshali tedavi eder.
                     -Damar sertliğinde ve damar kramplarında etkilidir.
                     -Tek başına yada ''Pelinotu''ile demlenip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse bütün iltihaplara karşı faydalıdır.
                      -Basuru önler. Bunun için de az pelinotu ile birlikte demlenerek içilmeye devam edilmesi gerekir.
                      2. bir terkip; 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı bitki konur, süzülmeden 10 dakika bekletilir,suyuna pamuk batırılır. İçeride de varsa pamuk içeriye sokulur. Gece yatarken kullanılmalıdır. 1 hafta içinde memeler ufalanır, zamanla kaybolur.
                      3. bir terkip; Taze civanperçemi sıkılır, elde edilen sıvıya bir bez bastırılır, basur memelerinin üzerine konulur.
                      -Kadınların aybaşı düzensizliklerinde, âdet görme rahatsızlıklarında, rahim kanamalarında kullanılır. Bunun içinde tek başına veya ''çörek otu'' ile birlikte kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilmelidir.
                      -Cinsel organ hastalıklarına karşı, elden geldiğince fazla miktarda civanperçemi çayı içilmesi tavsiye edilir.
                      -Kadınlarda menopozdan kaynaklanan kesilmelerede çok faydalıdır.
                      -''Isırgan otu'' ile birlikte demlenip, balla talandırılarak içilirse beyaz akıntıyı kısa sürede keser.
                      -''Sığır kuyruğu''otu ile beraber demlenip içilmeye devam edilirse karaciğeri güçlendirir.
                       -Dizanteri hastalığında da şifadır. 1 bardak kaynarsuya 10 gram bitki konur,demlemeye bırakılır, aç karına 1 bardak içilir. Bu şekilde 10 gün kadar devam edilirse kanamayı durdurur, ağrıyı keser.
                       -Ateş düşürmek için; 1 bardak kaynar suya 10 gram civanperçemi konur, 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
                       -Şişkinlik için; İnce kıyılmış bir tatlı kaşığı dolusu ''civanperçemi'' 1 bardak kaynar su ile haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra tatlandırılmadan içilir.
                       -Civanperçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse  böbrek yollarını temizler ve altını ıslatan çocuklara fayda verir.
                       -Çocukların kemik hastalıklarında çok faydalıdır.
                       -Tümörlerde; Taze ''Civanperçemi'' ve ''Havuç'' un birer çay bardağı suyu alınır, birbirine karıştırılır. Bu karışımdan günde 3 defa 1 tatlı kaşığı içilir, üzerine 10 dakika sonra 1 bardak süt içilir.
                       -Varis için de şifadır.
                       -Dişetlerinin kanamasında ağız çalkalanır, yara ve şişlere lâpa halinde konur.
                       -''Gülhatmi'' ile birlikte yarım litre sıcak suya konularak buharı buruna çekilirse sinüziti  aktırır.
                       -Yara iyi edici özelliği de vardır.
                       -Kadın hastalıklarında (özellikle miyom) da haftada 3 kere ''civanperçemi oturma banyosu'' alınmalıdır.
                       -100 gram ince kıyılmış kuru bitki, 5 litre soğuk su da 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo suyu böbrek bölgesinin üstüne çıkmalıdır. Suyun içinde 20 dakika beklenir. Süre sonunda kurulanılmadan  bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta 1 saat süreyle ter atılarak dinblenilir.
                        -Civanperçemi aşırı dozda alınırsa kabızlığa sebebiyet verebilir.
   
                         Hazımsızlık iştahsızlık Mide hastalıkları Mide ülseri mide ekşimesi gastrit mide ağrısı Astım terletici kuvvet verici yüksek tansiyon soğuk algınlığı nezle grip Kanama Kan Dindirici Kalp çarpıntısı kalp ağrısı migren idrar söktürücü mide gazı bağırsak gazı prostat ağrı kesici spazm çözücü böbrek sinir sindirim bağırsak iltihabı safra kesesi damar sertliği damar krampı iltihap basur adet rahim kanaması menopoz beyaz akıntı şişkinlik altını ıslatma kemik hastalıkları sinüzit dişeti kanaması diş eti kanaması varis kadın hastalıkları  Civanperçemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder