Bumerang - Yazarkafe

20 Şubat 2015 Cuma

Çöven otu

                  Çöven otu (Gypsophila arrostii) (kökleri)

          Kökü ve dalları sabun katılmış  gibi suyu köpürten, kalın köklü ve çok yıllık otsu bir bitkidir. ''Sabun otu'' veya ''Helvacı kökü''de denilir. Vadilerde, dere ve çay kenarlarında yetişir. Eylül-Ekim aylarında veya ilkbaharın ilk günlerinde kökler çıkartılır ve güneşte kurutulur. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir.
           
           Helvacılar helvayı beyazlatmak için kullanırlar.

            1 litre suya 15 gram kök parçalanarak konur, 2dakika kaynatılır, beklemeden süzülür. Öğle ve akşam yemeklerde birer çay bardağı içilir, fazlası zararlıdır.
           
           - Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarını gidermeye yarar, karaciğeri çalıştırır.

             -Terletir ve idrar söktürür.

            - Vücûda rahatlık verir.

            -  Ateş düşürür.

             - Zayıflatıcıdır.

              -Kanı temizleyerek ciltteki sivilcelerin geçmesini sağlar.

             -  Nefes darlığına da iyi gelir.

              - 3 gram yutulan çöven tozu hanımların aybaşı kanamalarını söktürür.
Çöven otu Böbrek karaciğer idrar sökücü ateş düşürücü şişmanlık obezite sivilce nefes darlığı adet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder