Bumerang - Yazarkafe

22 Ocak 2015 Perşembe

At Kestanesi


15-20 metre uzunluğunda, kalın gövdeli bir ağaçtır. Memleketimizin her tarafında bulunur.Ayrıca park ve bahçelerde, cadde kenarlarında süs bitkisi olarak da yetiştirilir, koru da yapılır.Baharda beyazımsı çiçekler açar.Üzeri dikenli, yeşil meyvesi vardır. Meyveler olgunlaşınca  yeşil renkli dikenli kabuğu yarılır ve içinden bir veya üç adet parlak koyu kahverenkli tohum düşer. At kestanesi adı verilen bu meyve çok şifalıdır. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır.

Sonbaharda yere düşen at kestaneleri dış kabuklarından arındırılır, ince ince kıyılır ver kurutulur.

Kurutulan ar kestanesi kahve değirmeninde un gibi öğütülür.Üç sabah aç karnına bir çay kaşığı içilir. Özü çok acı olduğu için gripin kapsülüne koyularak alınabilir.

İkinci bir karışım; 1-2 tatlı kaşığı at kestanesi unu veya parçaları, varsa ağacın yaprağından bir miktar alınıp üzerine 1 bardak sıcak su konulur. 15-20 dk demlendirildikten sonra tatlandırılır ve günde üç defa birer bardak içilir.
  • -Böbreklerde olsun, akciğerde olsun, rahimde olsun vücuttaki birçok iltihapları kurutmaktadır.
  • -Kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını iyileştirir.İç kanamalarda etkilidir.
  • -Günde iki çay kaşığı içilirse ishali keser.
  • -Yemeklerden yarım saat önce birer bardak su ile birer çay kaşığı yutulmaya devam edilirse kanlı basura fayda verir.
  • -At kestanesinin şişlik indirici etkisi vardır.
  • -Ödem çözücü olarak kullanılabilir.
  • -Kestaneler parçalanıp kaynatılır ve bal ile tatlandırılıp içilmeye devam edilirse soğuk algınlığına ve nefes darlığına iyi gelir.
  • -Hazımsızlığı önler.
  • -Kan dolaşımını güçlendirir.
  • -Atardamar iltihaplarını giderir.
  • -Damar daraltıcı özelliği de vardır; 1 kaşık at kestanesi tozu 1 bardak suya konularak içilir. günde 3 öğün tekrar edilir.
Veya 1 bardak kaynar suya 10 gram ezilmiş ağaç kabuğu konur, bir müddet bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
  • -Bacaklarda meydana gelen varisler için de uygulanabilir.
  • -Prostatta; kestaneler haşlanır, günde 5 adet yenir.
  • -Flebit'te; 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı at kestanesi tozu konur, demlemeye bırakılır, günde 2-3 bardak içilir.
  • -İlkbaharda ağacın körpe yaprakları toplanıp sarması yapılarak yenilebilir.
  • -Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.


Akciğer İltihabı, At Kestanesi, Basur, Bitkiler, Böbrek İltihabı, Flebit, Hazımsızlık, İshal, İç Kanama, Kan, Nefes Darlığı, Prostat, Rahim İltihabı, Soğuk Algınlığı, Varis, Ödem, Şişlik, At Kestanesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder